BxlSurScène: Trio Aries – Alice Van Leuven (violon), Paul Heyman (violoncelle) et Wouter Valvekens (piano) – Oeuvres de Haydn, Shostakovich et Mendelssohn

vendredi 15 Nov. 2019 - 20h00

Atelier Marcel Hastir (étage 2)


Trio Aries : Alice Van Leuven (violon), Paul Heyman (violoncelle) Wouter Valvekens (piano)

 

Programme

Haydn – trio en Do majeur n°43 Hob. XV:27 

        Allegro –  Andante –   Finale Presto

Shostakovich – trio n°1 op.8 en do mineur )         Andante

Mendelssohn – trio n°1 op. 49 en re mineur

        Molto Allegro agitato –  Andante con moto tranquillo –  Scherzo –  Finale Allegro assai appassionato

 

Alice Van Leuven was zes jaar oud toen ze haar eerste lessen viool van Alain Meulemans kreeg, aan de muziekschool « Rigaudon ». Toen ze 16 was studeerde ze verder met Erik Sluys aan de muziekacademie van Anderlecht. In 2013 werd Alice toegelaten tot de klas van Philippe Graffin aan het « Koninklijk Conservatorium Brussel ». Ze behaalde het Bachelordiploma in de muziek met grote onderscheiding. Na één jaar Erasmus aan de « Hochschule für Musik und Tanz » in Keulen met Prof. Susanna Yoko Henkel volgt Alice verder haar masteropleiding aan de « Universität der Künste » in Berlijn in de klas van Mark Gothoni. – In 2012 won Alice een eerste prijs op de « Belfius Classics » wedstrijd voor viool solo en het jaar nadien won ze dezelfde prijs voor kamermuziek met de pianiste Ye Chen. In 2015 was Alice finaliste van het « Young Belgian Talent » wedstrijd. – Alice is gepassioneerd door kamermuziek en treedt regelmatig op in verschillende ensembles zoals « Kammeracademie Potsdam », « Hofkapelle Weimar » waarmee ze in Juni 2018 op tournee naar Zuid-Amerika vertrok en « Le Concert Olympique » (o.l.v. Jan Caeyers). Ze werd op meerdere kamermuziekfestivals uitgenodigd zoals « Midi-Minimes » en het « Festival Résonances ». In de zomer 2019 vertrekt Alice naar Japan voor het « Pacific Music Festival ». 

Samen met pianist Wouter Valvekens en cellist Paul Heyman maakt ze deel uit het nieuwe pianotrio « Aries ». – Ze speelde soloconcerti van Bach en Mozart met « L’orchestre de chambre de la Néthen » (o.l.v. Alain en Benoit Meulemans) en « Sinfonietta » (o.l.v. Luc Bartholomeus). – Alice nam ook deel aan masterclasses zoals « Les Rencontres Musicales Internationales d’Enghien » en de masterclasses van Apeldoorn waar ze les kreeg van Prof. Philippe Graffin, Prof. Miriam Fried, Prof. Priya Mitchell en Prof. David Waterman. Vorig jaar kreeg ze de gelegenheid om aan de masterclasses van het « IMS Prussia Cove » festival deel te nemen om daar met Prof. Andras Keller te werken. Ze ging ook in de zomer 2016 naar het « Bartok Seminar » in Szombathely en in de zomer 2017 naar het « Savonlinna Music Academy » in Finland. – In 2015 werd Alice verkozen, met vijf andere viool-studenten, voor de jury « Dezes Lessix » die commentaar geeft bij de Koninging Elisabeth wedstrijd voor radio, televisie en online.

Paul Heyman (06.09.1994) is een cellist uit Gent.

Na te zijn afgestudeerd bij Raphael Wallfisch in Zürich met de grootste onderscheiding (100%), studeerde hij verder bij France Springuel in België, en in de Philippe Jaroussky Academy in Parijs. Voor het seizoen 18/19 is Paul geselecteerd voor het ‘young soloist program’ van DakApp, Dakademy, dat hem toelaat masterclasses te volgen bij enkele van de meest vooraanstaande cellisten van vandaag, recitals te spelen in prestigieuze zalen in Europa, concerten als solist met orkest, en kamermuziek in verschillende festivals. – Paul volgde masterclass bij o.a. Gary Hoffman, Frans Helmerson, Christian-Pierre La Marca, Arto Noras, Pieter Wispelwey, Leonid Gorokhov, en Natalia Gutman. Hij is vooral actief als solist en in kamermuziek. Paul heeft een duo met pianiste Işil Bengi, speelt in een strijkkwartet en piano trio, en speelt ook freelance in verschillende bezettingen. Hoogtepunten voor 2019 zijn Pauls debuut-CD bij het label Etcetera, en concerten in verschillende van België’s meest prestigieuze concertzalen zoals Bozar in Brussel, De Bijloke in Gent en Amuz in Antwerpen.

Hij heeft gespeeld in zalen als De Munt, Flagey en Bozar in Brussel, de Vlaamse Opera en Miry-zaal in Gent, Paleis Het Loo in Nederland, en La Seine Musicale in Parijs. Paul werd ook verkozen als laureaat 2019 van de stichting ‘Swuk Vlaanderen’, een organisatie die jonge Vlaamse artiesten ondersteunt bij de start van hun professionele carrière. Dankzij de genereuze steun van Swuk kon Paul zijn eerste CD opnemen bij het label Etcetera, in duo met pianiste Isil Bengi, met Belgische romantische werken voor cello en piano. – Een release-concert vond plaats in de Miry-zaal in Gent op 16 maart. – Hij is een prijswinnaar van verschillende nationale en internationale wedstrijden, zoals Dexia Classics, het Rotary-concours en Prix Edmond Baert in België, Semper International Music competition in Italië, en Verao Classico music prize in Portugal. – Paul was al meermaals te horen op Belgische radio en televisie, zowel met opnames als in interview (Klara, Exqi Culture, Musiq’3), alsook op DakApp en Medici.tv. – Op jonge leeftijd studeerde Paul bij de beroemde Wit-Russische pedagoog Vladimir Perlin, wiens fundamentele methode en ideologie de basis vormden van Pauls cellospel. – Paul Heyman speelt op een cello gemaakt circa 1740 door J.C. Hoffmann, de hoofdleverancier van instrumenten an J.S. Bach in Leipzig.

Wouter Valvekens is een Belgisch concertpianist.

 Hij werd reeds uitgenodigd om op te treden op verschillende gelegenheden in België, Italië, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. In 2014 werd hij uitgenodigd door het Mechels Kamerorkest om Chopin’s 1e pianoconcerto te vertolken. In 2015 nodigde het Student Philharmonic Orchestra van Antwerpen hem uit om Beethoven 3e pianoconcerto te spelen in de Blauwe Zaal van deSingel Antwerpen. In Februari 2018 werd hij door het Mechels Kamerorkest uitgenodigd om Saint-Saëns 2e pianoconcerto uit te voeren met het Mechels Kamerorkest. – Naast zijn solocarrière is Wouter Valvekens zeer actief in de kamermuziek. Sinds 2016 vormt hij een duo met violist Manuel De Almeida Ferrer, met wie hij regelmatig in België en Portugal concerteert. In 2018 wonnen ze de 1e prijs in de Internationale Triomphe de l’Art-wedstrijd in Brussel in de categorie Kamermuziek. Wouter Valvekens is ook een stichtend lid van het Werther Piano Quartet, dat ondersteund wordt door het Mozart Gesellschaft Dortmund. Het ensemble gaf zijn debuut in het Konzerthaus Dortmund in 2018, dat met lovende kritiek onthaald werd.

Naast zijn carrière als pianist is Wouter Valvekens een ervaren zanger. Hij speelde de rol van ‘Ongelovige gelovige’ in de muziektheaterproductie Judaspassie, met muziek van Dominique Pauwels, in samenwerking met Barokorkest B’Rock onder leiding van Frank Agsteribbe. Met deze productie tourde hij in België, met optredens in de Rode Zaal van deSingel Antwerpen, het Kaaitheater in Brussel, ‘de Bijloke’ in Gent en het Concertgebouw in Brugge. – Gedurende zijn studies nam Wouter Valvekens deel aan meerdere nationale en internationale wedstrijden. Hij was een laureaat van de Cantabile Pianowedstrijd in 2010 en 2016. In 2014 kreeg hij de eerste prijs op de Belfius Classics-wedstrijd. Hij won de 2e prijs op de Internationale André Charlier pianowedstrijd in 2015. In 2016 werd hij uitgenodigd om deel uit te maken van “deZes/LesSix”, een groep van 6 getalenteerde jonge pianisten, om de laatste editie van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano te becommentariëren. Later in 2016 won hij de 1e prijs en de publieksprijs op de internationale VriendenCultuurPrijs-pianowedstrijd in Tilburg, en de 3e prijs op de César Franck International Piano Competition in Kraainem.

Wouter Valvekens kreeg zijn eerste pianolessen op zesjarige leeftijd aan het Stedelijk Conservatorium van Mechelen, waar hij studeerde bij Rita Degraeuwe van 2004 tot 2014. Van 2014 tot 2018 studeerde hij bij Polina Leschenko aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. In 2017 haalde hij zijn diploma van Bachelor in Music met grote onderscheiding. Wouter Valvekens volgde masterclasses bij onder andere András Schiff, Imogen Cooper, Elisabeth Leonskaja, Richard Goode, Klaus Hellwig en Frank Braley. Sinds 2018 studeert hij bij Ian Fountain aan de Royal Academy of Music in Londen, ondersteund door de Winifred Christie Trust Award en een beurs uitgereikt door Inspiratum vzw. Toekomstige projecten dit seizoen zijn onder andere een uitvoering van het pianoconcerto van Schumann met het St. John’s Chamber Orchestra in Maidenhead op 23 juni, VK en een recital met Manuel De Almeida-Ferrer op 24 juni in St. James Piccadilly in Londen.

 

Rés.: http://ateliermarcelhastir.eu/agenda/ – Entrée: 15 € – 7 € (enfants de moins de 12 ans)

Après le concert le verre de l’amitié vous sera offert, en compagnie des artistes

 

Réservations

Type de billet Prix Places
Billet standard 15,00 €
Billet enfant de moins de 12 ans 7,00 €